Ekstrakt 1 – ma silne działanie przeciwbiegunkowe, ściągające, przeciwzapalne, przeciwrodnikowe, antyoksydacyjne, przeciwwysiękowe na śródbłonki, ochronne na miąższ wątroby, przeciwreumatyczne, przeciwartretyczne; napotne, przeciw-gorączkowe.
Ekstrakt 2 – zawiera substancje antyseptyczne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwpasożytnicze, ściągające, przeciwwysiękowe, przeciwkrwotoczne i przeciwzapalne. Hamuje biegunkę i niestrawność, nadmierne procesy fermentacji oraz wzdęcia. Powstrzymuje też procesy ropne, łagodzi świąd skóry, zmniejsza obrzęk błon śluzowych.
Ekstrakt 3 – to klasyczny środek przeciwbiegunkowy (antidiarrhoicum) i przeciwzapalny. Pomaga w leczeniu nieżytu żołądka, jelita cienkiego i grubego. Zmniejsza obrzęk i stan zapalny, ogranicza drażniący wpływ jadów i bakterii na tkanki przewodu pokarmowego, zmniejsza przekrwienie i wysięk.
|
|
Ekstrakt 4 – ma działanie antyoksydacyjne, wymiatające wolne rodniki i nadtlenki, ściągające na błonę śluzową i skórę, przeciwnieżytowe, przeciwzapalne, odkażające, przeciwbiegunkowe, przeciwkrwotoczne, antybakteryjne (np.wobec gronkowców).
Ekstrakt 5 – zarówno liście, jak i owoce tego ekstraktu zwiększają diurezę i działają ściągająco, przeciwbiegunkowo i przeciwzapalnie. Flawonoidy i antocyjanozydy poprawiają krążenie w naczyniach włosowatych oka, zapobiegają degeneracji ścian naczyń, działają antyagregacyjnie i przeciwzawałowo.
Ekstrakt 6 – hamuje procesy fermentacji i gnicia w jelitach, działa wiatropędnie, pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmaga trawienie i przyswajanie pokarmu, hamuje rozwój bakterii gram-ujemnych – Campylobacter.
|