Witamina E – wpływa na metabolizm mięśni oraz komórek nerwowych, bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, zapobiega chorobom układu krążenia, wpływa na krzepnięcie krwi, wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, wpływa na działanie estrogenów, jak i na płodność, niedobór w jajach powoduje zamieranie zarodków, jest silnym przeciwutleniaczem.
Selen (Se) – jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania układów enzymatycznych, najważniejszą jego funkcją jest tworzenie silnego antyutleniacza, enzymu zwanego peroksydazą glutamionową, chroni on czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania układów enzymatycznych, zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych w różnych narządach i tkankach, ważny jest także dla funkcjonowania układu odpornościowego i tarczycy, przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia oraz przyspiesza regenerację komórek, działa synergicznie z witaminą E.
|
|
Betaina – zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych, chorób serca, udarów mózgu i zmian zakrzepowych, jest również elektrolitem biopolarnym, wspomaga stabilność wodną i funkcjonalność jelit. Zapewnia lepsze wchłanianie składników pokarmowych w jelitach oraz suchszą ściółkę.
Witamina B6 – bierze udział w krwiotworzeniu, niezbędna do syntezy przeciwciał i erytrocytów.
Potas – elektrolit, zapobiega osłabieniu mięśniowemu, kwasicy i biegunkom.
Sód – elektrolit, niedobór powoduje spadek aktywności rozpłodowej i nieśności.
|