Witamina A – uczestniczy w procesie widzenia, wpływa na właściwy wzrost i rozwój kości oraz masy ciała, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie nabłonka, kształtuje właściwą odpowiedź organizmu na zakażenie – nazywana czynnikiem odpornościowym, jest ważnym przeciwutleniaczem.
Witamina D – warunkuje prawidłowy wzrost i mineralizację kości oraz zębów, reguluje odkładanie się wapnia i fosforu w kościach, przyśpiesza wzrost zwierząt.
Witamina E – wpływa na metabolizm mięśni oraz komórek nerwowych, zapobiega chorobom układu krążenia, wpływa na krzepnięcie krwi, na działanie estrogenów i płodność, jej niedobór w jajach powoduje zamieranie zarodków, jest silnym przeciwutleniaczem.
|
|
Witamina C – ułatwia asymilację żelaza, utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej, jest niezbędna w syntezie kolagenu, wzmacnia odporność organizmu na infekcje, wpływa na poziom limfocytów i tworzenie immunoglobulin, uczestniczy w syntezie interferonu zwalczającego zakażenia wirusowe.
Wapń Ca – jest składnikiem budulcowym kości, uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, w skurczu i rozkurczu mięśni, wpływa na jakość skorupy oraz nieśność, odgrywa także rolę w prawidłowym działaniu układu nerwowego i pracy serca.
|